Bettfysiologisk behandling, utformning av bettskena

En obalans i bettet kan ta sig uttryck på flera olika sätt.

Det kan till exempel handla om:

 • Tandgnisslande
 • Tandpressning
 • Problem med käkleden (Till exempel att det knäpper eller knastrar när du tuggar.)
 • Ömhet och stelhet i ansiktsmuskulatur
 • Huvudvärk
 • Spänningar i nacke

Bettfysiologiska behandlingar handlar om att påverka bettet i positiv bemärkelse. Antingen genom en bettskena som avlastar bettet under natten eller genom att justera en eller flera tänder eller fyllningar som genom höjd och form stör bettet.

Bettskena

Den här behandlingen börjar med ett avtryck av tänderna. Därefter tillverkar vi en skena av hårdplast som du har på dig under natten. Bettskenan är helt slät och len och fyller två funktioner: Dels slipper du skador på tänderna ifall du tillhör dem som gnisslar tänder. Och dels gör den så att tuggmusklerna slappnar av. Många patienter pressar ihop tänderna och käkarna, oftast i sömnen men en hel del gör det även i vaket tillstånd. Tack vare bettskenan upplever de flesta en snabb förbättring och att ovanstående symptom minskar eller försvinner helt.

Botox i medicinskt syfte

En indikation för botox är tandgnissling/pressning (bruxism). I vissa fall kan käkmusklerna påverkas så mycket att muskeln blir förstorad och ändrar ansiktsformen. Som tandläkare brukar vi behandla patienter med bettskena. En bettskena har oftast ett gott resultat på de kliniska symptomen, men en del patienter besväras ändå av ansiktsformen förändrats och blivit mer kantig.

Behandling med botox i tuggmusklerna minskar musklernas kraft och ger även en avsmalnande effekt på ansiktsformen Behandling med botox föregås av en hälsodeklaration samt samtal kring vilka områden du önskar behandla och vad du kan förvänta dig som resultat. Behandlingen tar ca 15 minuter och de flesta tycker inte att det gör särskilt ont så ingen bedövning är nödvändig. Oftast innebär behandlingen ingen konvalescens. Dock finns det, i känsliga områden, risk för mindre blåmärken.

Behandling med botulinumtoxin typ A är inte permanent. Full effekt brukar man få efter ca 7-10 dagar och håller vanligen 3-4 månader.
Pris botox käkmusklerna kostar från 4200 kr beroende på hur många enheter botulinumtoxin som behövs.

Bettslipning

Om en eller flera tänder eller fyllningar är för höga kan de störa tuggrörelsen och balansen i bettet. Det leder ofta till ojämn belastning av muskler, tänder och käkled och kan leda till ovan nämnda symptom. Genom att göra små justeringar av höjden och formen på tanden, tänderna eller fyllningen i fråga kan man ofta enkelt bli fri från besvär. Det här är en mycket enkel och smärtfri behandling.

Senast ändrad: torsdag 21 november, 2019
Publicerad av: Tandläkarna Kockum & Kockum
Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort eller ring någon av våra kliniker.

  Välkommen att lista dig hos oss genom att fylla i formuläret här nedanför, ringa eller mejla.

   Vänligen fyll i dina uppgifter så ringer en av våra medarbetare dig snarast.