040-611 66 84 info@kockumochkockum.se

Menu

Bettfysiologisk behandling, utformning av bettskena

En obalans i bettet kan ta sig uttryck på flera olika sätt. Det kan till exempel handla om:

  • Tandgnisslande
  • Tandpressning
  • Problem med käkleden (Till exempel att det knäpper eller knastrar när du tuggar.)
  • Ömhet och stelhet i ansiktet
  • Morgonhuvudvärk

Bettfysiologiska behandlingar handlar om att påverka bettet. Antingen genom en bettskena som avlastar bettet under natten eller genom att justera en eller flera tänder eller fyllningar som genom höjd och form stör bettet.

Bettskena

Den här behandlingen börjar med ett avtryck av tänderna. Därefter tillverkar vi en skena av hårdplast som du har på dig under natten. Bettskenan är helt slät och len och fyller två funktioner: Dels slipper du skador på tänderna ifall du tillhör dem som gnisslar tänder. Och dels gör den så att tuggmusklerna slappnar av. Många patienter med obalans i bettet pressar ihop tänderna och käkarna, oftast i sömnen men en hel del gör det även i vaket tillstånd. Tack vare bettskenan upplever de flesta en snabb förbättring och att ovanstående symptom minskar eller försvinner helt.

Bettslipning

Om en eller flera tänder eller fyllningar är för höga kan de störa tuggrörelsen och balansen i bettet. Det leder ofta till ojämn belastning av muskler, tänder och käkled och kan leda till ovan nämnda symptom. Genom att göra små justeringar av höjden och formen på tanden, tänderna eller fyllningen i fråga kan man ofta enkelt bli fri från besvär. Det här är en mycket enkel och smärtfri behandling.

Misstänker du att du har obalans i bettet?
Boka en undersökning idag!