Förebyggande tandvård

Munhygienen är viktig för vårt välbefinnande men även för vår allmänhälsa. Allt fler studier visar på samband mellan munhälsa och allmänhälsa, bakterier som har negativa effekter i munnen påverkar också hjärta och kärl negativt.

För att vara säker på att upptäcka förändringar och eventuella problem i tid rekommenderar vi en årlig undersökning hos din tandläkare och för att hålla dina tänder friska, fräscha och fina rekommenderar vi också regelbundna besök hos din tandhygienist.

Vid undersökningen kontrollerar tandläkaren dina tänder och slemhinnor kliniskt och genom röntgenundersökning. Tandhygienisten kontrollerar din munhygien och ger tips och råd på hur denna kan optimeras. Vid besöket görs även mätningar för att tidigt kunna upptäcka en begynnande tandlossning. Tänderna rengörs, tandsten avlägsnas och missfärgningar putsas bort. I de fall där det behövs penslas tänderna också förebyggande med fluor.

Mellan besöken hos tandläkare och hygienist är det du själv som gör det stora förebyggande jobbet för att uppnå eller bibehålla god tandhälsa. Vi rekommenderar att du borstar tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och följer våra rekommendationer när det gäller hjälpmedel för mellanrumsrengöring. Den allmänna rekommendationen är att göra rent mellan tänderna en gång per dag med hjälp av tandtråd/ tandsticka och/eller mellanrumsborste.

Fluor hjälper till att stärka din emalj och förebygga mot karies och för många är det tillräckligt med fluoret som finns i tandkrämen, det kan dock vara bra att tänka på att inte skölja med vatten efter tandborstning för att få så mycket nytta som möjligt av fluoret i denna. De som är mer kariesaktiva, alltså lättare får hål i sina tänder bör använda någon form av fluortillskott; munskölj/ sugtablett eller tuggummi och dessa nyttjas då med fördel mellan borstningarna, gärna efter matintag för att hjälpa till att reparera den demineraliserade emaljen.

Ta hand om dina tänder. Boka en tid för undersökning och tandhygienistbesök redan idag!

Senast ändrad: torsdag 28 november, 2019
Publicerad av: Tandläkarna Kockum & Kockum
Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort eller ring någon av våra kliniker.

    Välkommen att lista dig hos oss genom att fylla i formuläret här nedanför, ringa eller mejla.

      Vänligen fyll i dina uppgifter så ringer en av våra medarbetare dig snarast.