Borsta tänderna

Tandborstning är något som alltid ska finnas som rutin att göra 2 gånger om dagen, morgon och kväll. Redan vid ett barns första tand är det bra att borsta. Ju tidigare man kan vänja ett barn att borsta tänderna, desto bättre.

När de första tänderna börja visa sig är det vanligt att det kan klia och ibland göra ont hos barnet. Deras salivproduktion ökar också i samband med tändernas utveckling.

Tandborste & Tandkräm

De första “riktiga” tänderna som syns på ett barn kallas mjölktänder. De första tänderna börjar komma upp vid 6-8 månaders ålder, redan då ska man börja borsta med tandborste och fluortandkräm.

Välj en tandborste med ett lite mindre och mjukt borsthuvud för att inte slita på barnens tandkött. Mjölktänderna har barnet i ungefär till 6-7 års ålder för att sedan tappa dem och de ersätts av de permanenta tänder, man ska tänka på att börja använda tandkräm med högre fluorhalt än den för mindre barn. När barnet blir kallad till tandläkaren undersöker man så att alla tänder finns eller om det finns för många tänder. En vuxen bör borsta tänderna på barnet tills de är i tio års ålder.

Tips på att få barnet att vilja borsta tänderna

  • Borsta gärna tillsammans för att visa att vuxna också måste göra det.
  • Använd små rörelser.
  • Låt barnet börja borsta själv sedan tar ni över.
  • Gör tandborstningen till något roligt, ibland vägrar barn men vi har massor av roliga tips som ni kan fråga om när det behövs.
Senast ändrad: torsdag 28 november, 2019
Publicerad av: Tandläkarna Kockum & Kockum
Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort eller ring någon av våra kliniker.

    Välkommen att lista dig hos oss genom att fylla i formuläret här nedanför, ringa eller mejla.

      Vänligen fyll i dina uppgifter så ringer en av våra medarbetare dig snarast.