Mellanrumsrengöring

Hur väl du än borstar dina tänder finns det ytor som tandborsten inte kommer att kunna få rent. Mellan tänderna behövs därför ytterligare hjälpmedel för att undvika ansamling av bakterier och matrester.

Att göra rent mellan tänderna förebygger dålig andedräkt, tandköttsinflammation, karies och tandstensbildning som i sin tur kan leda till tandlossning. Vi rekommenderar att man gör rent mellan tänderna en gång per dag men om det lätt fastnar matrester mellan tänderna kan du behöva peta ännu oftare för att hålla god munhygien och undvika problem. Vad man bör använda för hjälpmedel bestäms av hur det ser ut i munnen. Har du trångt mellan tänderna är tandtråd ofta att föredra och det finns många olika varianter; vanlig tandtråd, tråd med och utan fluor, tandtrådsbyglar och även hållare att snurra upp tandtråden på.

Fördelen med tandtråd som mellanrumshjälpmedel är att man kommer igenom kontaktpunkten mellan tänderna och det är viktigt för att förebygga mot karies, så även om du föredrar tandsticka eller mellanrumsborste är det bra att komplettera med tandtråd regelbundet. Det finns tandtråd som är speciellt avsedd för användning vid tandställning, protetiska konstruktioner såsom broar och vid implantat- både vid singelimplantat och större överkonstruktioner. Dessa har en styv ände som kan föras in i mellanrummet och fångas upp på insidan och en flossad, lite tjockare del som effektiviserar rengöringen. Denna typ av tandtråd är mycket effektiv som förebyggande hjälpmedel inte minst vid implantatkonstruktioner.

Tandsticka är ett annat hjälpmedel att rengöra mellan tänderna med och även dessa finns i en uppsjö av varianter och av olika tjocklekar, klassiska trästickor, plaststickor, stickor med silikonöverdrag. Tandsticka fyller ut mellanrummet på ett ibland effektivare sätt än tandstickan och handhavandet är oftast enklare.

Att använda mellanrumsborste är ett väldigt bra sätt att få rent mellan tänderna och det är effektivare än både tandtråd och tandsticka i de fall där det finns ojämnheter på tänderna. Ojämnheter eller skarvar på tänder kan bero på tandens anatomi men även fyllnings- och kronskarvar är svåra att få optimalt rent i med annat hjälpmedel än mellanrumsborste.

Om du är osäker på vad som är bäst för dig, boka en tid hos någon av våra duktiga tandhygienister så hjälper vi dig att prova ut rätt hjälpmedel.

Senast ändrad: fredag 22 november, 2019
Publicerad av: Tandläkarna Kockum & Kockum
Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort eller ring någon av våra kliniker.

    Välkommen att lista dig hos oss genom att fylla i formuläret här nedanför, ringa eller mejla.

      Vänligen fyll i dina uppgifter så ringer en av våra medarbetare dig snarast.