Vi lagar dina tänder

Hur uppstår ett hål i en tand?

Bakterier i munnen “äter” socker och skapar en sur restprodukt (syra) som löser upp emalj och dentin. Tanden blir mjuk och det uppstår ett hål.

Hur lagar vi ett hål i en tand?

Den mjuka, sjuka tandvävnaden måste avlägsnas. Det gör vi genom att excavera (borra) tills det bara finns frisk tandvävnad kvar. Det rena och fina hålet fyller vi med plast/komposit – ett godkänt och väl beprövat material. Små hål som upptäcks i tid behöver inte alltid lagas men om kariesangreppet har blivit lite djupare krävs en lagning. För att hålla dina tänder friska och fina, och vara säker på att upptäcka förändringar och eventuella problem i tid, rekommenderar vi en årlig undersökning hos din tandläkare. Och därutöver ett besök hos tandhygienisten vid behov.

Ta hand om dina tänder!

Borsta tänderna noga två gånger om dagen. Rengör gärna även mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste en gång per dag. Vi rekommenderar att du hjälper tänderna ytterligare med någon form av flourtillskott, som t.ex. munskölj, sugtablett eller tuggummi. Misstänker du att du har hål i en tand eller är det helt enkelt dags för en undersökning?

Senast ändrad: fredag 22 november, 2019
Publicerad av: Tandläkarna Kockum & Kockum
Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort eller ring någon av våra kliniker.

    Välkommen att lista dig hos oss genom att fylla i formuläret här nedanför, ringa eller mejla.

      Vänligen fyll i dina uppgifter så ringer en av våra medarbetare dig snarast.