040-611 66 84 info@kockumochkockum.se

Menu

Vi lagar dina tänder

Hur uppstår ett hål i en tand?

Bakterier i munnen “äter” socker och skapar en sur restprodukt (syra) som löser upp emalj och dentin. Tanden blir mjuk och det uppstår ett hål.

Hur lagar vi ett hål i en tand?

Den mjuka, sjuka tandvävnaden måste avlägsnas. Det gör vi genom att excavera (eller borra) tills det bara finns frisk tandvävnad kvar. Det rena och fina hålet fyller vi med plastfyllning – ett godkänt och väl beprövat kompositmaterial. Detta kan göras med eller utan sedering. Det är du som patient som bestämmer.

Små hål som upptäcks i tid behöver inte alltid lagas men om kariesangreppet har blivit lite djupare krävs en lagning. För att hålla dina tänder friska och fina, och vara säker på att upptäcka förändringar och eventuella problem i tid, rekommenderar vi en årlig undersökning hos din tandläkare. Och därutöver ett besök hos tandhygienisten vid behov.

Ta hand om dina tänder!

Borsta tänderna noga två gånger om dagen. Rengör gärna även mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste en gång per dag. Vi rekommenderar att du hjälper tänderna ytterligare med någon form av flourtillskott, som t.ex. munskölj, sugtablett eller tuggummi.

Misstänker du att du har hål i en tand eller är det helt enkelt dags för en undersökning?
Boka en tid idag!