Tandlossningssjukdomar, orsak och behandling

Tandlossning är en sjukdom som kan leda till att bakterier bryter ner vävnaden runt tänderna och konsekvensen kan bli att tänderna så småningom lossnar.

Tandlossning är en multifaktorell sjukdom, vilket betyder att den kan uppstå av flera olika anledningar. De vanligaste är arv, sjukdom, rökning, graviditet och/eller att patienten inte har varit tillräckligt noggrann med munhygienen.

Förebyggande åtgärder

Du kan förebygga tandlossning genom att ta väl hand om dina tänder. Borsta tänderna noga två gånger om dagen. Rengör även mellan tänderna med hjälp av rekommenderat hjälpmedel; tandtråd, tandsticka och/eller mellanrumsborste. Vi rekommenderar att du regelbundet besöker din tandhygienist för tandstensborttagning. Om du har mycket tandsten och om du har tandköttsfickor brukar vi rekommendera tätare besök, du som inte har så mycket tandsten kanske inte behöver komma lika ofta. Boka en tid så undersöker vi fickdjup och bedömer och rekommenderar utefter din munstatus hur ofta du behöver komma.

Behandling av tandlossning

Behandling av tandlossning innebär i första hand regelbundna besök hos din tandhygienist för tandstensborttagning och rengöring. Tandsten avlägsnas med ultraljud och handinstrument och om du tycker det är obehagligt finns det möjlighet till bedövning med spray/gel eller genom lokalbedövning. Det är viktigt att du kommer regelbundet och att du följer givna rekommendationer hemma för att behandlingen ska vara framgångsrik.

Vid svårare fall, där fickorna blivit för djupa för att man ska kunna vara säker på att få rent, eller i fall där fickdjupen inte stabiliseras eller reduceras trots att du besöker din tandhygienist enligt rekommendation och att råd om munhygien följs kan man bli tvungen att operera. Man öppnar då upp tandköttet för att kunna se när man gör rent och tar oftast bort en del av tandköttet för att reducera djupet på tandfickorna så att det blir enklare för dig som patient att hålla rent igen.

När bakterierna försvinner stabiliserar sig oftast käkbenet och tänderna kan få fäste igen. Ibland har det gått så långt att tänderna inte går att rädda. Då kan det bli aktuellt med extraktion och en protetisk ersättning. Enklare fall kan våra tandläkare ibland operera, själva eller i samarbete med din tandhygienist men vi samarbetar också med en specialist på parodontologi som kommer ut till vissa av våra kliniker för bedömningar och behandling av patienter, vissa fall remitteras också till specialistklinker för parodontologi.

Senast ändrad: måndag 25 november, 2019
Publicerad av: Tandläkarna Kockum & Kockum
Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort eller ring någon av våra kliniker.

    Välkommen att lista dig hos oss genom att fylla i formuläret här nedanför, ringa eller mejla.

      Vänligen fyll i dina uppgifter så ringer en av våra medarbetare dig snarast.