Porslinsfasader

Porslinsfasader ger dig ett nytt leende

Det finns många anledningar till att utföra porslinsfasader, det kan handla om missfärgningar, skador, medfödda mineraliseringstörningar, sprickor eller att tänderna är sneda. Porslinsfasader är tunna fasader som ersätter tändernas yttersta lager. Idag finns både porslins- och plastfasader. De är otroligt tunna men starka och ger genast tänderna ett nytt utseende. En vanlig fråga som rör porslinsfasader är hållbarhet, är de lika tåliga som tänderna? Om du väljer porslinsfasader uppskattar man en hållbarhet på mellan 15 och 20 år. Porslin är det överlägsna alternativet när det kommer till just fasader.

Anledningen är dels hållbarheten men också estetiken, materialet är väldigt likt tänderna i sitt utseende. Fasaderna cementeras på tändernas framsida så de upplevs som en ny tand. Priset för fasader varierar ofta och beror på hur många fasader som ska sättas in och vilket material som används. För att kunna ge ett korrekt pris måste man självklart göra en undersökning. Fasader kan även utföras med plastfasader, så kallad komposit, dessa byggs då upp av tandläkaren på plats till skillnad från porslinsfasader som tillverkas på ett tandtekniskt laboratorium. Plastfasader har inte lika lång hållbarhet som de i porslin, uppfyller inte samma estetik, men kan användas till att till exempel för att sluta ett mellanrum mellan två framtänder utan att behöva slipa bort någon tandsubstans.

Hur sätter man in porslinsfasader?

För att dina porslinsfasader ska passa perfekt görs först ett avtryck av dina egna tänder. Utifrån avtrycken kan man enkelt modulera och skapa fasaderna. Detta kan vi utforma tillsammans med dig som patient. Antingen digitalt eller på modell. Sedan slipar man av ett tunt lager av tanden och tar ett avtryck. Detta skickas till laboratorium som framställer fasaderna. Själva slipningen låter värre än vad det är, oftast behöver tandläkaren endast rugga upp tandens yta, detta för att cementet som används ska kunna fästa ordentligt.

När fasaderna är färdiga är det dags att prova och godkänna utseendet. När vi tillsammans är överens om resultatet cementeras de permanent. Efter detta man inte se skillnaden mellan en ”vanlig tand” och den nya. Leendet är ett viktigt attribut för såväl kvinnor som män. Det är idag många som inte vågar le eller skratta på grund av missfärgade, skadade eller sneda tänder. Med hjälp av porslinsfasader kan du enkelt få det leende du vill ha. Oavsett om du vill sätta in en eller flera porslinsfasad kan vi hjälpa dig. Hör av dig för konsultation redan idag.

Senast ändrad: måndag 25 november, 2019
Publicerad av: Tandläkarna Kockum & Kockum
Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort eller ring någon av våra kliniker.

    Välkommen att lista dig hos oss genom att fylla i formuläret här nedanför, ringa eller mejla.

      Vänligen fyll i dina uppgifter så ringer en av våra medarbetare dig snarast.