040-611 66 84 info@kockumochkockum.se

Menu

Fluortuggummi – ett alternativ till sköljning

Det är ingen nyhet att det är viktigt att använda fluor. Fluoret har unika egenskaper som gör att det tränger igenom tandytan. Tändernas yttre skikt blir starkare och tåligare samt att det står emot syraangrepp mycket bättre. Det är jättebra att skölja med fluor eller borsta med fluortandkräm men för vissa kan det fungera bättre att tugga tuggummi. Fluortuggummi är ett utmärkt komplement till vanlig fluorsköljning och passar särskilt bra för barn eller för personer som lider av muntorrhet. Muntorrhet är en vanlig biverkning vid många läkemedel. När munnen är torr riskerar man att lättare drabbas av karies. Med hjälp av fluortuggummi kan du få i dig mer fluor, jämnt utspritt över dagen. Idag kan du hitta bra fluortuggummi för barn, oftast med olika smaker. Det är ett roligare sätt för de små att hålla en god munhygien.

Fluor är inte bara bra för att förebygga karies, det kan till och med reparera befintliga kariesskador. Små hål kan lagas med hjälp av fluorsköljning eller fluortuggummi. Men det räcker naturligtvis inte att använda fluor för att munhygienen ska hållas på topp. Det är viktigt med noggrann tandborstning två gånger per dag samt användning av tandtråd.

Fluortuggummi till barn – ett lättare sätt att få i sig fluor

Fluor är ett ämne som finns naturligt i berggrund och i olika jordarter. När vi äter ägg, potatis, frukt eller dricker mjölk får vi i oss små mängder fluor. Även vanligt dricksvatten innehåller fluor, detta tas upp av kroppen och lagras i tänder och ben. Men dessa mängder fluor är för små, det är viktigt att tillsätta genom att skölja eller tugga fluortuggummi. När vi sköljer med fluor hamnar fluoret direkt på tandytan där det genast gör nytta. Små barn har ofta problem att skölja med fluor tillräckligt länge. Här kan det passa bättre med fluortuggummi för barn.

Eftersom vi idag får i oss mycket socker genom mat är det desto viktigare att använda fluor. Socker som hamnar på tänderna gör att tandytans bakterier börjar bilda syra som förstör emaljen. När du sköljer med fluor eller tuggar fluortuggummi tillför du ämnet direkt på tänderna där det börjar motarbeta syrabildningen.