040-611 66 84 info@kockumochkockum.se

Menu

Motverka karies med en mellanrumsborste

Hål i tänderna är något de flesta haft och det är inte särskilt konstigt. När syraangrepp bildas på tändernas yta får karies fäste. Då mycket av den mat vi idag får i oss innehåller socker är risken ännu högre än förr att få karies. Men med enkla medel går det att motverka hål i tänderna. Det viktigaste är tandborstningen, det gäller att borsta morgon och kväll och ordentligt. Varje tand måste rengöras och även tandköttet. Men som du vet själv är mellanrummen mellan tänderna inte särskilt stort, det får inte plats ett tandborsthuvud där. Så hur ska du då få bort matrester som fastnat mellan tänderna? Tandtråd är det klassiska sättet, en effektiv metod där du lätt tränger ner mellan tänderna och ”fiskar” upp smuts. Men för dig som inte tycker om att använda tandtråd finns det många andra bra alternativ. Ett av dessa är mellanrumsborste. Den är utformad som en tandpetare med små strån. Dessa finns i många storlekar så du kan enkelt hitta en mellanrumsborste som passar dig. Mellanrumsborste storlek finns från allt mellan väldigt tunna till bredare, ibland kan du behöva flera storlekar för att komma åt mellan olika tänder.

Idag kan du även hitta elektrisk mellanrumsborste. Dessa är oerhört effektiva då de vibrerar och roterar bort smutsen. Om du redan har en mellanrumsborste, hur ofta ska du då använda den? En gång per dag brukar räcka, exempelvis på kvällen.

Mellanrumsborste eller tandtråd?

Mellanrumsborstar fungerar inte för alla. Om du har väldigt tätt sittande tänder kommer du förmodligen inte få ner en mellanrumsborste mellan tänderna, då är det viktigt att istället använda tandtråd. Det finns idag många typer av tandtråd, till exempel platta, rundade eller vaxade. Du kan till och med hitta tandtråd med en bygel, dessa påminner en del om mellanrumsborstarna med sitt handtag. Många tycker dessa är lättare att använda än den klassiska tandtråden. Det finns även många bra tandstickor i olika tjocklekar, om du föredrar dessa är det bra att välja de i gummi framför de i trä. Mellanrumsborste gummi är smarta eftersom de är aningen flexibla och lättare att få ner mellan tänderna.