040-611 66 84 info@kockumochkockum.se

Menu

Stora hälsofördelar med tandtråd

Munhygienen är otroligt viktig eftersom våra tänder ska hålla hela livet. Dessutom kan du motverka och behandla dålig andedräkt genom att vara noggrann med tandborstning och fluorsköljning. Men det finns fler sätt att ta hand om dina tänder och din mun. Något som visat sig ge mycket goda resultat är tandtråd och tandpetare. Eftersom mellanrummen mellan tänderna oftast är väldigt tight kommer inte tandborsthuvudet åt inemellan. Detta gör att det riskerar att fastna matrester mellan dina tänder, något som blir till tandsten och som till slut kan orsaka karies. Vi tandläkare rekommenderar att du borstar tänderna morgon och kväll med fluortandkräm samt använder tandtråd en gång per dag. På så vis gör du rent ordentligt och ser till att upprätthålla en god munhygien.
Idag kan du hitta flera olika typer av tandtråd, exempelvis tandtråd med fluor och utan. Att använda tandtråd med fluor är givetvis bra då fluoret kommer in mellan tänderna. Om du av olika anledningar inte känner dig bekväm med att använda vanlig tandtråd mellan tänderna, finns andra alternativ. Många föredrar exempelvis att använda tandpetare istället. Om du hellre petar tänderna med tandpetare bör du välja tandpetare plast istället för tandpetare trä. Anledningen är att tandpetare i plast oftast är lite mer böjliga och lättare att få in mellan tänderna. De i trä riskerar att brytas av och kan skada tandköttet.

Börja använda tandtråd med fluor

Eftersom alla har olika tänder och olika behov finns det idag många olika sorters tandtråd och tandpetare. Om du tycker det är besvärligt att använda vanlig tandtråd finns det många olika typer av mellanrumsborstar och tandtrådsbyglar som många föredrar. Dessa har ett litet handtag som gör det enkelt att hålla samtidigt som du rengör mellan tänderna. Är du orolig över att använda tandtråd på grund av tandställning?

Om du har tandställning är det desto viktigare att du är noggrann med munhygienen. Det riskerar att fastna matrester i tandställningen och dessa behöver du få bort. Annars är risken för karies och ömmande tandkött stor. Många tycker det är lättare att använda mellanrumsborstar istället för tandtråd när de har tandställning. Du kan prova dig fram för att hitta det alternativ som passar bäst för dig.