040-611 66 84 info@kockumochkockum.se

Menu

Från lätt till grav tandlossning

Tandlossning är en multifaktorell sjukdom. Det betyder att den kan uppstå av flera olika anledningar. De vanligaste är arv, sjukdom, rökning, graviditet eller att patienten inte har varit tillräckligt noggrann med munhygienen. Det kan leda till att bakterierna får fritt spelrum och bryter ner vävnaden runt tänderna, i tandköttet och i käkbenet. Konsekvenserna blir, om inga åtgärder vidtas, att tänderna så småningom lossnar.

Du kan förebygga tandlossning genom att ta väl hand om dina tänder. Borsta tänderna noga två gånger om dagen. Rengör även mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste. Vi rekommenderar att du hjälper tänderna ytterligare med någon form av flourtillskott. Det finns som munskölj, som sugtablett och tuggummi.

Gingivit – lättare tandlossning

Det är möjligt att du har gingivit, lättare tandlossning, om tandköttet blöder lite grann när du borstar tänderna eller rengör med tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste. Om du inte har besökt en tandläkare eller tandhygienist på ett tag är det viktigt att du bokar en tid. Obehandlad gingivit kan leda till parodontit, grav tandlossning. Behandlingen av gingivit innebär i första hand tandstensborttagning och rengöring.

Parodontit – grav tandlossning

Vid svårare fall opererar vi bort en del av tandköttet för att reducera djupet på tandfickorna, vilket gör det möjligt för patienten att själv hålla rent. När bakterierna försvinner stabiliserar sig käkbenet och tänderna kan få fäste igen. Vi använder även metoder för antimikrobiell behandling (behandling med antibiotika) som kan kombineras med konventionell kirurgi eller tandhygienistbehandling. Ibland har det  gått så långt att tänderna inte går att rädda. Då kan det bli aktuellt med en protetisk ersättning.